Menu

Zkuste zůstat na ocet: s naším návodem to půjde samo

Poradna 10. 12. 2019
Autor: Hana Kovaříková , Autorka těkající mezi městem a přírodou.

Zima jednoznačně voní po jablkách. Je jedno, jestli se vám doma nahromadila a krabatí se na míse v kuchyni, nebo je vám líto vyhazovat odřezky po štrúdlovém řádění. Nenechte se přemlouvat a pusťte se do výroby domácího jablečného octa.

jablka v misce s octem

Odřezky, přebytky, napadané kousky – nebojte se domácí přípravy jablečného octa.

Je to tak jednoduché, že už si ten z obchodu asi nikdy nekoupíte. Vybavte se elixírem plným antioxidantů, vitamínů a minerálů. Pomůže vám s detoxikací, hubnutím nebo vysokým tlakem. Spoustu využití má jablečný ocet jako pomocník v domácnosti. Při úklidu skvěle doplní jedlou sodu a špína a fleky na všech druzích povrchů se před tímhle tandemem třesou.

Domácí je nejlepší

Staré recepty uvádí jako základní výrobní veličinu jablečného octa pouze slupky. Výraznější chuť však získáme využitím celých jablek, od jadřince po dužinu. Z padaných jablek využijeme jen ta nejhezčí a poškozené části odkrojíme na kompost. Nebudeme tak riskovat, že nám ocet zplesniví. Nejkvalitnějšího octa docílíme využitím jablek domácích či označených jako bio. Jablečná slupka by se před zpracováním neměla příliš omývat a zbavovat přirozené mikroflóry. Jen tak zůstanou potřebné přirozené bakterie v nálevu pro zajištění kvasného procesu. Obyčejná jablka z obchodů jsou většinou několikrát ošetřena chemickými postřiky, do octa jsou tedy zcela nevhodná.

Neradi strouháte? Robota od ETA máte se slevou!

Chci vědět víc...
Neradi strouháte? Robota od ETA máte se slevou!

Nevadí, když ostrouháte

Základem octa jsou nahrubo nastrouhaná jablka, jadřince bez stopky a bubáka přidejte také. Strouhání dá docela zabrat, použít můžete i robota. Celou směs umístěte do patřičně veliké nádoby a zalijte nejlépe filtrovanou vodou. Použít můžete také medovou vodu, která dodá výsledné chuti příjemný nádech. Stačí rozpustit 60 ml medu na 1litr filtrované teplé vody. Směs jablek by měla ve sklenici zabírat jednu polovinu až dvě třetiny obsahu. Chcete-li proces kvašení zrychlit, přidejte kvasnice. Čajovou lžičku sušeného nebo čtvrtinu kostky čerstvého droždí rozmícháme ve zhruba dvou litrech vody, důkladně promícháme a necháme několik minut odstát.

Pavle, která s rodinou bydlí v ovocném sadu, jde asi výroba octa nejlépe. Podívejte se, jak vypadá její bydlení.

A teď trpělivost!

Ať už s kvasnicemi, nebo bez, necháme nálev odstát na teplém místě. Stačit bude pokojová teplota, nedoporučuje se chladný špajz ani blízkost radiátoru. Čekáme, dokud voda nezhnědne, tedy minimálně týden, bez kvasnic alespoň 10 dní. Každý den je potřeba celou směs minimálně jednou důkladně promíchat. Sklenici zakryjte utěrkou, jinak budete mít ocet plný dotěrných mušek. 

Po zhnědnutí nálev přecedíme přes jemné plátýnko a zbavíme se pevných částí, které můžeme opět zkompostovat, třeba v domácím kompostéru. Ocet necháme kvasit dále ve velké nádobě nebo rovnou plníme do sklenic – ty však ještě nezavíráme víčkem, pouze látkou. Ocet potřebuje ležet ještě další 2–3 týdny, nejlépe však měsíc, na teplém místě za každodenního míchání. Dokud ocet při přecezení od kalu perlí, potřebuje ještě nějaký čas odpočívat. 

Na odrůdě záleží

Ocet z červených jablek bude jemně narůžovělý. Drobný kal není na škodu. Neperlivý ocet maximálně po měsíci od prvního scezení přelijeme do menších lahví, zavíčkujeme a skladujeme v lednici. Postupem času bude sílit, kyselost bude nabývat na síle. Výdrž hotového jablečného octa není nijak omezená, ale po delší době bude kyselost příliš intenzivní. Doporučujeme ho tedy pravidelně využívat a vychutnat si jeho jemnější nuance. 

Foto: shuterstock.com

Hana Kovaříková

Hana Kovaříková, Autorka těkající mezi městem a přírodou.

Baví mě hledat různé cesty. Cesty po městě, i mimo něj. Cesty za kulturou, i daleko od ní. Cesty ke krásným věcem, i k těm užitečným. Cesty od nesplnitelných snů, přes realitu, kterou si mohu dovolit. Baví mě se občas ztratit a získat tak úplně nové pohledy z cest.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál