Menu

Vzdušný byt s fantastickým výhledem

Inspirace 5. 3. 2019
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Ani byt v novostavbě není zárukou dokonalého bydlení. Vyprávět by o tom mohl mladý pár ze Sao Paula, který si jeden takový nedávno pořídil. Partneři si původně mysleli, že vychytají pár nedodělků a od větší rekonstrukce budou mít na několik let pokoj. Nakonec se ale do úprav pustili okamžitě a teď bydlí skutečně podle svých představ.

Když v malém bytě otevřete prostor, interiér zaručeně prokoukne.

Interiér s novou posuvnou stěnou

Původně navržené dispozice bytu s rozlohou 38 m² brzy přestaly mladé dvojici vyhovovat. V roce 2017 proto oslovili studio Estúdio BRA Arquitetura, aby jim navrhlo nové řešení prostoru. V jednopokojovém bytě majitelé hodně zápasili s omezeným prostorem. Architekti proto začali tím, že z celého interiéru odstranili zbytečné překážky. Zbavili se nadbytečných stěn i nevhodně zvoleného nábytku. Zůstaly tak pouze obvodové zdi a nezbytné nosné prvky. K nim nakonec po rekonstrukci přibyla jenom nová posuvná stěna, která odděluje přední společenskou zónu od privátnější zadní části bytu. Tam si majitelé přáli víc soukromí pro ložnici a koupelnu.

Tady se žije, za stěnou se odpočívá.

Chcete spolu do vlastního? Bude se vám hodit 20 % do začátku

Chci vědět víc...
Chcete spolu do vlastního? Bude se vám hodit 20 % do začátku

Nízký nábytek odlehčil prostor

Architekti velmi pečlivě vybírali každý jednotlivý kus nábytku a vysoké kuchyňské skříňky a poličky zavěšené u stropu situovali výhradně podél stěn. Centrum společenského prostoru naopak záměrně vybavili nižším nábytkem tak, aby v otevřeném interiéru nic nebránilo krásnému výhledu na město. 

Nádherný výhled by byla škoda zakrývat.

Optické triky se zrcadlem

Ze sedmnáctého patra se nabízí opravdu neskutečný výhled. Toho se architekti rozhodli využít a naproti prosklené stěně nainstalovali po celé šířce zdi velkoformátové zrcadlo. Opticky tím místnost protáhli, prosvětlili a umožnili, aby se městské panorama promítlo do interiéru hned dvakrát.

Pokaždé nás překvapí, jak skvěle starý známý trik se zrcadlem funguje.

Nenápadné spojení koupelny a šatních skříní

V centrální části bytu se nachází lineární kuchyně, jídelní kout, obývací zóna a pracovní koutek. Vzadu je schovaná ložnice s dvojlůžkem a nenápadný zelený box. V něm se z jedné strany ukrývají hlavní úložné prostory bytu, z druhé strany se tudy vstupuje do koupelny.

Kouzelný zelený box má hned dvě funkce.

Matné barvy doplňují výrazné dekorace

Designéři si hodně vyhráli s volbou barev. Základ tvoří neutrální šedá dlažba a bílé stěny. Větší barevné plochy mají tlumenější odstíny a liší se podle funkce. Zemitá šedá patří posuvné stěně,  šuplíkům, polstrování pohovky i koberci ve společenské zóně. Kuchyňské skříňky jsou v horní části laděné do modré a ve spodní části zůstaly dřevěné. Matný khaki odstín definuje hlavní úložiště v ložnici. 

Citlivě zvolené barvy jen dotvářejí vkusný a příjemný ráz interiéru.

Foto: Maíra Acayaba

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál