Menu

V bývalé tovární hale vzniklo moderní 2+kk

Inspirace 17. 4. 2018
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Většina měst s průmyslovou minulostí se musí vypořádat s industriálními zónami, které zanechal v jejich centrech hospodářský růst 19. století. Barcelona by takovým snahám mohla jít příkladem. Původní tovární oblast před očima mění v moderní místo, kde také minulý rok vznikl moderní byt s netradičně řešenými vnitřními zdmi.

Modernizace průmyslové zóny

Městská čtvrť El Poblenou má perfektní umístění. Nachází se v centru Barcelony a přitom sousedí s nejkrásnějšími plážemi. V okolí se kromě obchodů, restaurací a futuristických budov navržených slavnými architekty nabízí i prostor pro odpočinek v podobě udržovaných parků. Za dob průmyslové revoluce tu ale nic takového nebylo. Oblast totiž v minulosti patřila k hospodářským centrům Katalánska a průmyslový boom ji zaplnil hromadou továrních hal. Jakmile začala výroba s postupujícími roky klesat, začala tato čtvrť upadat a vylidňovat se. Po dlouhém období stagnace naštěstí přišla na řadu obnova. Systematickou a rozsáhlou revitalizaci bývalých průmyslových zón nastartovaly v roce 1992 olympijské hry. V roce 2000 navázal na tuto fázi projekt s názvem 22@. Přišli s ním místní radní, kteří se rozhodli přeměnit území o rozloze 200 ha v moderní městskou čtvrť.

Z loftu vznikly tři byty

Součástí výše zmíněného revitalizačního projektu se stal i dvoupokojový byt, který byl dokončen teprve minulý rok. Situovaný je do původní průmyslové budovy, z níž se stává budova rezidenční. Byt má rozlohu 46 m², ale ještě nedávno byly jeho rozměry více než trojnásobné. Menší plocha ovšem znamená nižší pořizovací cenu, takže se zmenšovalo a původní loftový prostor byl nakonec rozčleněn na tři samostatné byty.

Pohodlný interiér pro mladou majitelku

Interiér navrhlo studio Egue y Seta a teprve nedávno si ho pořídila mladá žena, která v průběhu svých studentských let žila dlouho sama, vždy v malých jednopokojových bytech. Po ukončení školy zatoužila po prostornějším bydlení, protože ji prý omrzelo spát v obýváku, jíst v kuchyni a své hosty usazovat na místo, kde sama v noci spí. Na druhou stranu nechtěla bydlet v příliš velkém prostoru, na který už není zvyklá. Rozlohou s několika metry navíc oproti předchozím domácnostem, a s docházkovou vzdáleností do nové práce ji proto nový byt okamžitě nadchl.

Netradiční stěny ze skla a dřevěných latí

Byt má tvar úzkého obdélníku a členění na 2+kk. Samostatná místnost patří ložnici, kterou od zbytku prostoru dělí přepážky z dřevěných latí. Designéři zvolili toto netradiční řešení kvůli větší vzdušnosti a proslunění prostoru bez vlastního okna. Míru soukromí navýšili pomocí zelené vertikální stěny z živých rostlin, která vyrůstá před laťkami a částečně je kryje. Podobně postupovali také v koupelně. Jedna z jejích stěn zůstala kompletně prosklená, takže šíří denní světlo do tmavší předsíně bytu. I před ní designéři zasadili rostliny, které výhled částečně kryjí. Pro větší soukromí si může majitelka před stěnou zatáhnout závěs, ale zatím ho nepotřebuje.

Surový beton zjemnily doplňky

Centrum bytu představuje otevřená místnost kombinující obývací kout s jídelnou a rohovou kuchyní. Její tmavší odstín odkazuje společně s některými doplňky na industriální kořeny budovy. Upozorňuje na ně i odhalený a lehce oprýskaný beton jedné z delších obvodových zdí. Hrubší vyznění pak pomáhají zjemnit přírodní materiály, živé rostliny, kusové koberečky a výrazné dekorace čítající vzorované nádobí, obrazy či originální stínidla lustrů.

Foto: Vicugo Foto

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál