Menu

Svěží bydlení pro mladý pár a kočku

Inspirace 27. 11. 2017
Autor: Klára Beščecová ,

Tchajvanská metropole Tchaj-pej patří k nejlidnatějším městům světa. Představuje typické velkoměsto s ohromným množstvím bytových domů, uvnitř kterých se nachází spousta bytů s poměrně malou výměrou. Pokud se v nich mají jejich obyvatelé cítit dobře, je nutné tyhle mini byty velice chytře a šikovně uspořádat.

S nedostatkem prostoru pro bydlení bojuje také tchajpejská čtvrť Sanchong District. Zalidnění tu dosahuje až neuvěřitelných 24 tisíc osob na kilometr čtvereční. Přesto se právě do centra města zhruba před rokem rozhodl přestěhovat mladý pár s kočkou. A svého rozhodnutí nelitují.

Tři přání nových majitelů

Když po náročném hledání konečně narazili na volný byt, který měl ovšem k vysněnému bydlení daleko, tušili, že to bez rekonstrukce nepůjde. Velmi brzy proto oslovili architektonické studio Lentil Design s nabídkou spolupráce na přestavbě.   

Architekti dostali při renovaci poměrně volnou ruku, noví majitelé měli pouze tři přání. Chtěli  funkční a smysluplně propojený design celého interiéru, efektivní využití každého volného centimetru a původní ložnici si přáli přeměnit v obývací pokoj.

Byt na pět kroků

Rekonstrukce začala ještě koncem roku 2016 bouráním stěn, jejichž umístění interiéru nejen ubíralo místo a světlo, ale také vytvářelo řadu špatně dostupných koutů s téměř nulovým využitím. Architekti si v tomto bodě dali za cíl vytvořit takový prostor, z jehož středu se majitelé dostanou do všech jeho koutů maximálně pěti kroky.

Mezipatro pro kočku

Na druhou stranu měla původní podoba bytu i jednu neoddiskutovatelnou výhodu a tou jsou velmi vysoké stropy. Právě ony umožnily zbudovat nad vchodovými dveřmi mezipatro o rozloze dalšího pokoje. Společně s ním nakonec obytná plocha bytu narostla na příjemných 49 m².

Mezipatro má prozatím funkci hostinského pokoje. V době, kdy není obsazené, v něm ovšem kraluje kočka majitelů. S hlavním podlažím ho propojuje otevřené schodiště. Vnitřek schodišťových stupňů designéři využili jako úložné prostory a nevelký kout pod ním zase proměnili v průchozí šatnu.

Jeden stůl a tolik funkcí

Centrální obytný prostor je otevřený a tvoří ho obývací koutek, jídelní bar a kuchyně. Odsunutím posuvné stěny je možné tento prostor během dne propojit s ložnicí, takže byt působí vzdušnějším a větším dojmem.

Chytře architekti vyřešili prostor pro vaření a podávání jídla, když ho propojili v jediný celek. Jídelní stůl je totiž zároveň barovým pultem i kuchyňským ostrůvkem. Spojením několika funkcí se ušetřily potřebné centimetry a zároveň se navýšila kuchyňská pracovní plocha, která by v malinké kuchyňce jinak chyběla.

Kouzlo pastelů

Zrekonstruovaný byt měl naštěstí velká okna a dostatečný přístup denního světla. Autoři návrhu rekonstrukce navíc ještě světlý dojem z interiéru podtrhli užitím bílého základu na stěnách a jednotné podlahy ze světlého dřeva. Odlehčený dojem doladil výběr hravých motivů na stěnách, jako jsou citronově žluté puntíky, mentolové geometrické obrazce nebo asymetrická výmalba ložnice v kombinaci pastelově růžové a šedé barvy.

Foto: Lentil Design