Menu

Nepoužívaný sklep se proměnil v příjemný byteček

Poradna 7. 11. 2017
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Když se řekne suterén, málokdo si asi představí místo, kde by se dalo dobře bydlet. Sklepní prostory spíše vyvolávají představu neútulných, temných a vlhkých interiérů. V mnoha případech tomu tak skutečně je, ale když se takový suterén dostane do rukou šikovným architektům, může se z něj stát sympatický domov plný barev.

Přesně k takové proměně došlo minulý rok na Tchaj-wanu. Mladý manželský pár si tehdy v jednom z bytových domů vyhlédl sklepní prostory, které se rozhodl předělat v útulnou garsonku plnou barev a denního světla. S výsledkem jsou manželé nadmíru spokojení.

Kreativní prostor pro kreativní majitele

Ačkoliv se oba manželé věnují kreativním profesím a mají sami velmi blízko k designu, nepustili se do úprav interiéru na vlastní pěst. Raději si pro náročný úkol najali zkušené architektonické studio Lentil Design.

Z vlhkého sklepa příjemný byt

Původní stav suterénu měl velmi blízko k představám o temných a stísněných sklepech plných plísně. Složený byl ze dvou nevhodně propojených místností s podobnou výměrou (každý měl asi 16 m²). Nejdřív tedy došlo ke stržení dělicí příčky a původního stropu. Ze zbylých zdí musely pryč nepěkné tapety, které prostor vizuálně zmenšovaly.

Studené dlaždice nahradila mnohem příjemnější plovoucí podlaha ze dřeva. Logicky následovalo odvlhčení a instalace kvalitní ventilace. Odstraněním dělicích příček vznikl jediný prostor s dispozicemi 1+kk a o velikosti jen lehce přesahující 30 m². Ale dojem z něj byl okamžitě o dost vzdušnější.

Bydlení pro dvojici s různým denním rytmem

Do zařízení bytu se architekt snažil odrazit životní styl manželů. Oba partneři mají trochu odlišný denní rytmus, a proto si přáli oddělit prostor pro spánek od zbylé části bytu, především od pracovního koutu. Aby se v čerstvě otevřeném prostoru nevytvářely zbytečné bariéry, nechali si ložnici oddělit pomocí masivního závěsu. Když tedy manžel brzy ráno pracuje u stolu, manželka může dál v klidu spát, aniž by ji rušilo vycházející slunce. Kromě ložnice a pracovny se do malometrážního bytečku vešla také otevřená šatna, obývací kout, koupelna se sprchou i malinkatá kuchyňka, která ale manželům perfektně stačí, protože často jedí mimo domov.

Variabilní nábytek, jedinečné doplňky

Klíčový prvek interiérového designu představuje opravdu pečlivě vybraný nábytek. Manželé volili snadno přemístitelné a variabilní kusy, které lze skládat na sebe a snadno posouvat. Mnoho z nich zastane i více funkcí. Velkou oblibu našli především v úložných boxech. Aby na vybavení nepadly všechny jejich úspory, značnou část nábytku pořídili v IKEA.

Celkový styl je hodně hravý, barevný a veselý. Velkým přínosem jsou dvě poměrně velká okna, která dovnitř vpouští dostatek světla. Barevně je umírněnější pouze koupelna obložená černou mozaikou s červeným pruhem. Architekti si dali záležet i na detailech. Zajímavě vypadá například originální květináč ve tvaru soch moai známých z Velikonočního ostrova. Nezbytnými doplňky jsou také výrazné obrazy, postery a grafiky na stěnách. A samozřejmě nesmí chybět ani pelíšek pro buldočka, který je nepostradatelným členem domácnosti.

Foto: Lentil Design

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál