Menu

Vychytaná přeměna starého bytu v moderní studio s rozlohou 32 m²

Chytrá řešení 11. 10. 2018
Autor: Klára Beščecová ,

Nová podoba zajímavě zrenovované garsonky v Hongkongu se zrodila z úzké spolupráce mezi majiteli bytu a architekty ze studia Prospect Design. Dvojice, která byt vlastní, měla od začátku jasnou představu, jaké požadavky musí jejich nové bydlení splňovat. Architekti jim proto v průběhu dvou měsíců připravili celkem osm návrhů, než našli to pravé řešení.

Dobře promyšlené členění bytu

Jak si mladý pár z Hongkongu představoval své ideální bydlení? První požadavek se týkal flexibility prostoru. Celkový součet podlahových ploch bytu vychází na 32 m², což není příliš. Zvlášť když si dvojice chce zhruba za dva roky pořídit dítě. Byt se proto dělí na dvě hlavní části. Vytíženější přední část bytu zahrnuje kuchyňský kout, koupelnu a obývací zónu. Výrazně klidnější zadní část bytu architekti opět rozdělili na dvě zóny.

První z nich slouží jako pracovna, kterou usadili na zvýšenou platformu a oddělili ji od zbylého prostoru prosklenými posuvnými dveřmi a závěsy. V případě potřeby se tato místnost může v budoucnu proměnit na dětský pokoj. Druhá zóna je od pracovny také oddělená posuvnou stěnou, a patří samostatné ložnici. 

Multifunkční zvýšená podlaha s hromadou úložišť

Druhým požadavkem majitelé zdůraznili potřebu objemných skladovacích míst. Byt je proto kromě klasického šatníku a botníku pro 48 párů bot u vstupních dveří, vysokých kuchyňských skříněk a vestavěné skříně v ložnici vybavený také na míru navrženým zvýšeným patrem. Rozkládá se na ploše celé domácí kanceláře a uvnitř skrývá čtyři skladovací oddíly. Každý z nich nabízí třicetilitrový skladovací objem. Dřevěná konstrukce zvýšené podlahy navíc tvoří základ pro rohovou pohovku v obýváku.

Chystáte se také na rekonstrukci svého bytu? Spočítejte si, na kolik by vás vyšla měsíční splátka překlenovacího úvěru bez jakéhokoliv zajištění.

Plně vybavená kuchyně

Původní kuchyně se vtěsnala do velmi úzkého prostoru ve tvaru písmene L. Aby se do ní majitelům vešly všechny spotřebiče, museli ji architekti rozšířit. S přepážkou sice pohnuli jen o 35 cm, ale i tak nepatrný posun umožnil, aby se rozvržení místnosti změnilo na praktičtější U. Nechybí tu pračka se sušičkou, myčka, velká lednice, filtrační systém na vodu, drtička odpadu, vestavěná trouba, velký dřez ani hromada kuchyňských skříněk.

Neobvykle řešená koupelna

Další přání se soustředilo na koupelnu. Dvojice se rozhodla, že chce nestandardní řešení, a to oddělení části se sprchou a toaletou od části s umyvadlem, které by tím pádem bylo  k dispozici, i když je zrovna obsazená koupelna. Designéři pak ještě vedle umyvadla vymysleli malou vychytávku. Jde o výklenek se čtyřmi zástrčkami, kde se dají odkládat a zároveň nabíjet elektrické zubní kartáčky.

Relax s domácím kinem

Poslední bod zadání se vztahoval k odpočinku. Majitelé si vysnili velké domácí kino s úhlopříčkou 100 palců. A vešlo se. Promítací plátno je nenápadně uložené ve stropě naproti pohovce a promítačka má své místo uvnitř stupně, který vede na zvýšenou platformu.

Foto: Prospect Design