Menu

Proměna starého bytu ve stylové 2+kk

Inspirace 6. 9. 2018
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Jedno architektonické studio, jeden bytový dům a pětice zrenovovaných bytů. Taková je bilance projektu, v rámci něhož došlo k obnovení interiéru a sjednocení charakteru staršího domu v gotické čtvrti v samém centru Barcelony. Poslední byt ze série renovací se nového vzhledu dočkal minulý rok. Architekti v něm vsadili na jednoduchost a nebáli se ani experimentů se sníženými podhledy, černou barvou nebo výraznou tapetou.

Z nepraktického 3+kk vzniklo pohodlné 2+kk

Na základě zkušeností s rekonstrukcí předchozích čtyř bytů vsadili architekti ze studia Nookarchitects u toho pátého na jednoduchost. Z původního bytu s rozlohou 45 m² proto odstranili vše nadbytečné, včetně čtyř příček. Byt neuvěřitelně prokoukl a z neúčelně zařízeného 3+kk, kde se na toaletu muselo chodit přes balkon, vzniklo příjemně otevřené 2+kk s toaletou umístěnou v koupelně.

Společenská zóna zalitá světlem

Největší místnost bytu spojuje společenskou, jídelní a kuchyňskou zónu. Jde o nejvytíženější místnost, jíž se přes den díky balkonu s proskleným vstupem dostává přílivu přirozeného světla. Dobrá prosvětlenost prostoru navíc umožnila aplikaci černé barvy na rozsáhlejších plochách, hlavně v kuchyni. Hloubku hlavní místnosti násobí velkoformátové tapety s květinovým vzorem. Právě rostliny a zelená barva vyvažují černou, která nakonec nepůsobí ponurým dojmem.

Mezipatro trochu jinak

Černou barvu mají v kuchyni dlaždičky za linkou, pracovní deska, část horních poliček i strop. Ten je tvořený podhledem z ocelových profilů, který se táhne až nad koupelnu a ložnici. Slouží primárně k zesílení stěn, na nichž se začaly objevovat praskliny. Hodí se ale také jako skladovací mezipatro pro uložení sezónních věcí nebo k zavěšení květin. Podhled navíc horizontálně ozvláštnil prostor a umožnil instalaci bodového osvětlení.

Máte vyhlédnutý byt? Víme, na kolik vás vyjde hypotéka


Chci vědět víc...
Máte vyhlédnutý byt? Víme, na kolik vás vyjde hypotéka


Ložnice s originálním otevřeným šatníkem

Ložnice leží v nejklidnější zadní části bytu s přístupem na druhý, krytý balkon. Vchází se na něj přes koupelnu a na jeho konci se nachází samostatná prádelna (tj. tam, kde dříve bývala toaleta). Oproti původnímu řešení jde o velký krok vpřed.

Odpočinková zóna nabízí manželskou postel a úložné prostory. Originálně působí jak úložiště na sníženém stropě, tak otevřená šatna složená z nízké komody, podsvícené stropní police a věšáku. Za čelem postele si architekti opět troufli vymalovat široký pruh černé barvy.

Prakticky řešená zrcadla

Černé dlaždice našly využití i v koupelně vybavené sprchovým koutem, toaletou a umyvadlem. Jelikož se umyvadlo nachází v rohu koupelny, bylo nad i vedle něj možné zavěsit dvě zrcadla, která prostor prosvětlují.

Architektům se v interiéru podařilo zachovat většinu původní dlažby na podlaze. Nábytek je vyrobený převážně ze dřeva a přírodní materiál se opakuje i v podobě trámů u stropu.

Foto: Yago Partal

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál