Menu

Pohodlné a praktické bydlení na pětníku

Poradna 21. 3. 2016
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Inspirace není nikdy dost. Zvlášť při zařizování menších interiérů přijdou neotřelé nápady vhod. Podívejte se, jak si s tímto úkolem poradili interiéroví designéři v New Yorku.

Byt, kam se dnes vydáme na návštěvu, byste našli na Manhattanu. Přestavbu si u designérů ze studia Allen + Killcoyne Architects objednal muž z Dallasu, který studio o velikosti 32 m² hodlá využívat při svých příležitostných návštěvách New Yorku.

_NewYork_1

Stavíme z ruiny

Předchozí majitel se o stav bytu dvakrát nestrachoval, což se samozřejmě na interiéru nepěkně podepsalo. Vybavení bylo zastaralé, koberec rozcupovaný na kousky, skříňky a poličky poničené. Architekt Killcoyne, který dostal přestavbu na starosti, svůj první dojem popsat stručně a jasně: „Byla to totální ruina.“ Prvního dojmu se přesto nezalekl a do rekonstrukce se vrhnul po hlavě. Nic nezůstalo na svém původním místě, dokonce ani okna. 

_NewYork2

Tři v jednom

Nový vlastník nechal architektům poměrně volnou roku. Jeho jediné přání znělo, aby byl design nového občasného newyorského útočiště čistý, jednoduchý, elegantní a nadčasový. Při hledání dispozice tak volba padla na jeden propojený a otevřený prostor, kde na sebe tři hlavní funkční zóny (určené pro vaření, spánek a společnost) logicky navazují.

_NewYork3

Se skromností se nejlíp vejdeš

Velikost prostoru nebyla problém, potíž spočívala ve vybavení, které se do něj muselo vejít. Rada architekta v tomto případě zní: „Když zvládnete uhlídat množství věcí, které vlastníte, můžete i v malém prostoru žít opravdu pěkně.“

_NewYork4

Malý prostor zvětší světlo

Aby si majitel v menším prostoru nepřipadal jako uvězněný v krabici, zvolil autor proměny vyzkoušené optické triky. V tomto případě vsadil především na hru se světlem, které interiér aspoň vizuálně zvětšilo. Například obývací část osvětlují hned dvě centrální svítidla doplněná 12 bodovkami zapuštěnými do podhledu, který se vine po celém obvodu společenské zóny.

_NewYork5

Sázka na jistotu: bílá barva a dřevo

Ložnice je od zbytku interiéru oddělena dřevěnou přepážkou, která poskytuje větší soukromí. I tady se o dostatek světla starají bodovky. Útulnost bytu podporuje světlé dřevo a barevné doplňky.

_newyork1

Pro společenské kuchaře

Kuchyňská linka je umístěná v koutku, odkud je dobře vidět až do obýváku. Člověk v kuchyni zůstává součástí dění ve společenském prostoru, ale zároveň nemá dojem, že by vařil přímo v obývacím pokoji. Kapacity úložných prostor tu navýšili pomocí protáhlých horních skříněk, které sahají až ke stropu. Na linku rovnou navazuje jídelní koutek tvořený menším zavěšeným pultem s barovými židlemi.

Sprcha až pro tři

Za zmínku rozhodně stojí i koupelna, kam se vešel prostorný sprchový kout. I tady hraje hlavní roli bílá barva, dostatek denního i umělého osvětlení a obrovské zrcadlo. To místnost opět prosvětluje a jako bonus navíc ukrývá skříňku na léky a kosmetické přípravky.

Foto: William Taylor Photography pro Allen + Killcoyne Architects

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál