Menu

Originální bydlení v domě s gumovou fasádou

Inspirace 21. 12. 2018
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Pár kilometrů od Amsterdamu se nachází experimentální sídliště De Eenvoud, které se skládá z dvanácti naprosto unikátních staveb. Vedle sebe tu stojí třeba oplechovaný dům ve tvaru iglú, hranatá rezidence, která je z vnějšku celá obložená zrcadly, a také moderní dřevostavba s fasádou z černé gumy.

V jednoduchosti je krása

De Eenvoud můžeme do češtiny přeložit jako Jednoduchost. Jde o moderní osadu, která navazuje na dva podobně laděné projekty z 80. let. Jejich záměrem bylo vytvořit na okraji holandského města Almere oblast originálního bydlení poblíž přírody.

Jeden z 12 atypických domů

Rubberhouse představuje jeden z dvanácti nepřehlédnutelných domů, které toto neobvyklé sídliště spoluvytvářejí. Navrhli ho Arne Hansen a Nils Nolting z architektonického studia Cityföster jako nízkoenergetickou dvoupatrovou dřevostavbu založenou na hře kontrastu. 

Přírodní materiál zevnitř, gumová fasáda zvenku

Dům postavili z masivních CLT panelů. Materiál nosných stěn je ekologický a vyniká pevností i odlehčeností. Přírodní dřevo působí na pohled velice příjemně, takže si architekti mohli dovolit ponechat dřevěné panely v interiéru odhalené, pouze je ošetřili transparentním voskem. A toto pohledové dřevo pak záměrně kontrastuje s tmavou fasádou z gumy.

Ekologický experiment

Vnější plášť domu obalili kaučukovou fólií EPDM, která se často využívá pro izolaci střech. Výhodami tohoto materiálu jsou vysoká odolnost vůči slunečnímu záření, dlouhá životnost, recyklovatelnost a stálost, takže se z fólie neuvolňují chemikálie. Díky zmíněným vlastnostem se tato fólie označuje jako materiál příznivý k životnímu prostředí. A navíc skvěle zapadá do ideje experimentálního sídliště. 

Inspirace v minulosti

Vizuální podoba domu má připomínat hospodářské budovy, kterých bylo v minulosti v okolí mnoho: „Tvar Rubberhouse je odvozený od jednoduchých archetypálních forem užívaných v architektuře původních holandských stodol. Budova z křížem lepeného masivního dřeva se skládá z části se zvýšeným stropem a s asymetrickou sedlovou střechou a z jednopodlažní části s pultovou střechou,“ vysvětlují autoři projektu.

Interiéry ve dvou výškách

Podlahová plocha domu nabízí 125 m². Stavba nemá klasickou základovou desku, ale stojí na 12 betonových patkách. Interiér architekti rozčlenili účelně na dvě hlavní části: „Rubberhouse je tvořen dvoupatrovou částí s nižšími stropy, která se prostřednictvím mezipatra propojuje s jednopodlažní částí hlavního obytného prostoru. Koncept tu proti sobě staví privátní pokoje a větší otevřenou obytnou zónu. Výšky stropů se liší. Ve vstupní části mají 2,3 metru a v obývacím pokoji dosahují až 4,8 metru.“

Ložnice v horním patře

Vyšší část domu má v nižším podlaží umístěné zádveří, pracovnu, prádelnu a WC. V horním patře se nachází ložnice, koupelna, další samostatná toaleta a šatna. K domu přiléhá terasa obložená modřínovým dřevem. Autoři návrhu ji mírně vyvýšili kvůli lepšímu výhledu. Přitom se jim podařilo, aby zůstala dostatečně krytá.

K nastěhování za tři měsíce

Výstavba domu byla dokončena v roce 2011 a trvala pouze tři měsíce. Naprostá většina stavebních prvků byla prefabrikovaná, čímž se stavební proces neuvěřitelně urychlil. Dům je zajímavý i po stránce vytápění. Podlahové topení je totiž napojené na centrální síť, kterou využívá celá komunita. Majitelé si mohou ještě individuálně dotápět krbovými kamny.

Foto: Cityföster, Arne Hansen, Nils Nolting

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál