Menu

Moderní bytový dům vznikl ze staré školy

Inspirace 2. 8. 2016
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Co se starou školou, která už dosloužila svému původnímu účelu? Se zajímavým projektem přišli v Holandsku, kde v centru Amsterdamu přestavěli atypický prostor bývalé školy na krásné, moderní a ekologické bydlení pro deset rodin.

_skola1

Nízké provozní náklady, a co byt, to originál

Kompletní rekonstrukcí prošla celá více než sto let stará budova. Zastaralé vytápění nahradilo tepelné čerpadlo a bytový dům dostal novou izolaci, solární panely i zelenou střechu. Díky tomu se výrazně snížily provozní náklady a stavba se přiblížila nulovému standardu. Vzniklo tak celkem deset bytů, přičemž každý z nich má unikátní prostorové uspořádání a odlišně použité materiály přesně podle přání nových majitelů.

_skola2

Pohled na školu

Loft, kde je místo pro děti

Nový domov našla na amsterdamské adrese Elisabeth Wolffstraat i jedna čtyřčlenná rodina. S ohledem na dva potomky majitelů se designéři z ateliéru Standard Studio, kteří měli na starosti návrh interiéru, snažili vytvořit jeden otevřený multifunkční prostor, kde bude moct rodina trávit co nejvíce času pohromadě a přitom tu zůstane zachována aspoň trocha soukromí.

_skola3

Kuchyně a obývací pokoj

Z kabinetu ložnice, z učebny hlavní prostor

Zvýšené stropy umožnily prostor horizontálně rozdělit, takže vznikl praktický mezonet. Místnost, která původně sloužila jako kabinet pro učitele, designéři přepažili a vytvořili tu několik oddělených ložnic. Interiér bývalé učebny pak proměnili v multifunkční obytný prostor, kde se kombinuje zóna kuchyňská, jídelní, společenská, pracovní s koutkem pro děti. Dalším bonusem vysokých stropů byla možnost osazení obrovských oken a vstupních dveří na terasu, jimiž se do centrální místnosti vlévá denní světlo.

_skola4

Jídelní stůl

Chytré úložné prostory

Úložné prostory jsou důležité v každém bytě, ale tam, kde bydlí malé děti, jsou obzvlášť potřeba. Projekt rekonstrukce s tím už od začátku počítal. Architekti velmi chytře využili prostoru kolem stěny a pod schodištěm, kam nechali na míru vyrobit nízké skříňky. Děti si tak do nich mohou samy ukládat hračky.

_skola5

Ložnice pod schody

Prostředí zútulňuje dřevo

Především ze společných prostor domu není možné vymazat charakter bývalé školy. Architekti se s ním nicméně rozhodli nebojovat, ale podvolit se mu. Nakonec proto v samotném bytě zůstaly některé rysy, které dobře známe ze školních lavic i my. Své místo si uhájila betonová podlaha i železná schodiště. Pro větší pohodlí a příjemnější vzhled jsou doplněné dřevěným obkladem z překližky, originálními kusy nábytku a především pestrobarevnými dekoracemi.

_skola6

Schodiště a předsíň

Foto: Standard StudioInhabitat.com

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál