Menu

Minibyt pro studující novomanžele

Inspirace 3. 10. 2017
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Mladý manželský pár z Ukrajiny si zařídil svůj první společný domov podle hesla malý, ale náš. Interiér s rozlohou 25 m² pro ně představuje ideální přechod od provizorního studentského bydlení k vlastní domácnosti.

První společné bydlení

Oba manželé, kteří letos v létě oslavili první výročí svatby, studují na univerzitě. Navštěvují poslední ročník a právě dokončují své diplomové práce. Hodně se také věnují sportu a už během studia postupně začínají budovat své kariéry. Aby zvládli práci dobře skloubit se studiem, zůstávají zatím na volné noze. Všechny jejich aktivity a zájmy se samozřejmě odrazily v zařízení společné domácnosti, kterou jim navrhnul designér Anton Medvedev. Ten se i přes omezenou plochu snažil dosáhnout světlého a prostorného interiéru. Majitelé si interiér mohou velice snadno přizpůsobovat podle aktuálních potřeb. Správným rozmístěním nábytku i jeho variabilitou si ve své garsonce mohou dovolit uspořádat romantickou večeři ve dvou, větší party s přáteli a samozřejmě tu najdou i nerušený kout pro práci, studium i spánek.

Variabilita na prvním místě

Funkce jednotlivých obytných zón se navíc mohou flexibilně měnit podle denní nebo roční doby. Dispozice bytu zůstaly s ohledem na jeho skromnou velikost a čtvercový půdorys na 1+kk. Designérovi odpadlo hodně starostí díky vysokým stropům, které umožnily vyzdvihnout kuchyňský kout na platformu, a tak ji oddělil od zbylých částí bytu.

Nábytek mnoha funkcí

Srdcem domova je místnost, která se umí proměnit v obývák, ložnici, jídelnu a pracovnu, přestože nemá víc než pár čtverečních metrů. Její kouzlo spočívá ve volbě univerzálního nábytku. Pod kuchyňskou platformou je totiž uložená výsuvná postel schopná proměnit se v pohodlný gauč. V sousedním výklenku je zase přímo v nábytkové stěně schovaný masivní pracovní stůl. Rychle se změní ve stůl jídelní, když k němu manželé rozloží několik židliček, které jinak zůstávají schované ve schodišťových stupních vedoucích do kuchyně.

Kuchyně na platformě

Součástí kuchyně je barový pult, kde se manželé pohodlně najedí, aniž by kvůli každému jídlu museli přeorganizovávat celý obývák, skládat v něm gauč nebo postel a vysouvat stůl z masivu. Celý kout s kuchyní lze navíc od hlavního pokoje oddělit rolovací zástěnou. Jeden z manželů tak může nerušeně spát a druhý pracovat na své diplomce u barového pultu.

Matná stěna rozzářila koupelnu

V koupelně s toaletou už nezbylo mnoho místa. Místo vany tak vybral designér walk-in sprchový kout, kde se dá také příjemně relaxovat. Největším nedostatkem koupelny bylo málo přirozeného osvětlení. Problém částečně vyřešila celoskleněná stěna s matnou úpravou, která sem přivádí denní světlo ze sousední předsíně.

Předsíňový kompromis

Zařízení předsíně se přitom stalo jediným sporným bodem, kdy majitelé nedali na rady designéra. Ten totiž chtěl, aby pračka a sušička zůstaly umístěné v koupelně. Manželé ale trvali na méně praktické variantě a oba spotřebiče schovali za posuvnou stěnu v předsíni. Sice kvůli nim obětovali část úložného prostoru vedle vstupu do bytu, ale ušetřili místo v koupelně.

Foto: Anton Medvedev

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál