Menu

Extravagantní londýnské bydlení

Inspirace 5. 10. 2016
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Pořídit si byt v centru Londýna představuje podobně jako v Praze obrovský výdaj. Filippo proto během pečlivého studia londýnského realitního trhu prozkoumal všechny alternativy a dospěl k závěru, že někde bude muset slevit. Buď se smíří s větší vzdáleností bytu od centra, nebo překousne menší rozměry interiéru. Nakonec zvolil menší byt o rozloze 45 m², který se ale nachází příjemnou čtvrthodinku klidné chůze od Tower Bridge.

 

Stylová kuchyň

Výrazné červené prvky

Proměna bytu z minulého tisíciletí

Majitelé, od nichž Filippo byt koupil, se v průběhu posledních let nepouštěli do žádné větší rekonstrukce. Interiér sice svým vybavením (počínaje letitým linoleem na podlaze a vysloužilým nábytkem v kuchyni i obýváku konče) připomínal spíše český panelák z osmdesátých let, přesto jeho stav realitka právem označila za dobrý. Nakonec ani jeho členění na tři menší místnosti nebylo vůbec špatné. Filippo si však přes dobrou startovní pozici pro přestavbu netroufal na úpravy sám, a proto se obrátil na designéry Alexandra Fehre Ralfa Jandera a Dirka Wissmanna. Po konzultaci s nimi v bytě sice zůstaly zachovány původní dispozice, nic dalšího už ale na svém místě nezůstalo.

Začalo to pěkně od podlahy

První, co muselo při rekonstrukci pryč, bylo lino. Místo něj nechali pánové ze studia Alexander Fehre do kuchyně a obývacího pokoje položit parkety v nepříliš obvyklé černé variantě lepené do stromečku. Ty dávají prostoru hloubku a sjednocují obě místnosti. Pro ložnici a koupelnu pak zvolili vinyl.

Odstranit bylo nutné také provizorní zádveří, jímž se původní obyvatelé snažili oddělit vchod do bytu od obývacího pokoje, kam ústí vstupní dveře. Tato předsíňka přitom zbytečně ubírala prostor zbytku interiéru, do kterého se nyní bez potíží vešla i rohová sedačka.

Designová jídelna

Tmavá podlaha v kuchyni

Minimalistická kuchyně kontrastuje s výstřední jídelnou

Na společenskou část bytu volně navazuje kuchyně, kterou lze oddělit posuvnou stěnou. Prostor pro přípravu jídla je opět pojat dost netradičně. Bílé minimalistické provedení kuchyňské linky kontrastuje s otevřenými dřevěnými policemi, které slouží jako úložný prostor. Na kuchyňku se napojuje výrazný jídelní koutek zapuštěný do niky u okna. Díky sytě červenému nábytku a páskové černobílé tapetě na zdech i stropě je naprosto nepřehlédnutelný.

Úsporná koupelna

Světlá koupelna s tapetou

Barvy a vzory patří i do malého prostoru

Záliba designérů ze studia Alexander Fehre ve výrazných motivech se naplno projevila i v uzoučké koupelně, kde starou vanu vystřídal praktičtější sprchový kout. Ve snaze o její vizuální rozšíření sáhli autoři návrhu rekonstrukce po velkém přírodním vzoru a ještě si při hrátkách s optikou trochu pomohli zrcadlem a podhledem s bodovými světly.

Fialová ložnice

Minimalistická ložnice na pódiu

Poslední místností bytu je ložnice, a opět je to místnost velmi úzká. Celou její šířku zabírá zvýšené pódium s nízkou postelí. Aby sytých barev a divokých kombinací nebylo málo, je tato místnost vymalovaná fialovým odstínem.

Foto: Studio Alexander Fehre, archdaily.com

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál