Menu

Jste si jistí, že neplýtváte jídlem?

Poradna 19. 3. 2020
Autor: Izabela Nováková , Má ráda městskou architekturu a pivo stejně jako osobité lidi a byty.

Víte, že více než polovina potravinového odpadu vzniká v domácnostech? Jedná se o zbytky jídla a odpad, jako jsou slupky, košťály nebo třeba jádřince. Když se to všechno sečte a podtrhne, výsledkem je, že až 45 % vypěstovaného ovoce a zeleniny se nikdy nesní. Snížit zbytečné plýtvání jídlem přitom není nic složitého, inspirujte se našimi tipy a začněte už při dalším nákupu.

I taková kouzla se dají vyrobit ze zbytků. Pusťte se do toho!

Ne nadarmo si naše babičky psaly seznam věcí, co ve spíži chybí. Že nákupní seznamy zapomínáte s železnou pravidelností doma na stole? Dejte přednost moderním technologiím a použijte na nákup mobilní aplikaci (Nákupní seznam, Listonic nebo Keep). Do supermarketu ani na trhy nikdy nechoďte s prázdným žaludkem a bez seznamu věcí, které potřebujete. Málokdo má dnes ve městě k dispozici sklep nebo praktickou spižírnu, ve které by se daly uchovávat velké zásoby jídla. Nakupujte proto s rozmyslem a raději běžte do obchodu třikrát týdně na menší nákup. Snažte se také odolávat slevovým akcím a výhodným nabídkám 1+1, do košíku dávejte jen to, co opravdu potřebujete.

A pokud váháte, jak to potom roztřídit, napsali jsme o tom celý článek

A co ušetříte, můžete uložit třeba na stavebko!

Chci vědět víc...
A co ušetříte, můžete uložit třeba na stavebko!

Udělejte si pořádek v lednici i ve spíži

První krok, jak snížit potravinový odpad v domácnosti, je chytře uspořádaná spíž i lednice. Potraviny, které mají krátkou dobu trvanlivosti, mějte v lednici na očích. Exotické ovoce, jako jsou banány, mango nebo mandarinky, klidně nechávejte v pokojové teplotě. Naopak české ovoce a zelenina zrají rychleji, déle vám proto vydrží ve spodní přihrádce v lednici.

Vedle ovoce a zeleniny v koši nejčastěji končí pečivo. Kupujte si kvalitní kváskový chleba. Doma ho vždy zabalte do čisté utěrky a dejte do chlebníku, takhle vám vydrží měkký klidně i týden. A když víte, že ho nestíháte sníst, dejte ho do mrazáku. I moli vám dokáží ve spíži udělat pěknou paseku, všechny sypké suroviny proto mějte v uzavíratelných nádobách.

Prodlužte čerstvost zeleniny

Zelenina potřebuje vodu nejen, když roste. Mrkev, ředkvičky i salát vám vydrží déle, když je pokapete vodou a vložíte do uzavíratelného sáčku. Mrkev, bylinky nebo řapíkatý celer můžete uchovávat přímo ve sklenici s vodou.

Plánujte si jídelníček

Naučte se plánovat jídelníček alespoň na tři dny dopředu. Nejen že ušetříte, ale ještě zkrátíte čas strávený v kuchyni. Zkuste při plánování myslet i na využití zbytků z předchozího dne. Máte jeden den pečené kuře s bramborovými noky? Z toho, co zbude, můžete udělat báječné rizoto nebo třeba salát.

A když už jsme u té kuchyně, jak skladujete nože vy? 

Využívejte zbytky

Flekaté banány vám nechutnají a hnědá jablka jakbysmet? Upečte si štrúdl, oblíbený banánový chlebíček nebo přezrálé ovoce spotřebujte třeba do smoothie. Stejně tak si odkládejte zeleninové slupky a odkrojky, uchovávejte je v lednici v uzavíratelné nádobě. Na konci týdne si z nich můžete udělat skvělý zeleninový vývar a využít ho do omáčky nebo polévky. A když už jídlo opravdu musíte vyhodit, pak na kompost.

Sdílejte jídlo

Odjíždíte na dovolenou nebo jste uvařili kotel polévky a nestíháte jídlo spotřebovat? Podělte se s ostatními. Večeři můžete nabídnout nejen přátelům, ale díky facebookovým skupinám se sdíleným jídlem i ostatním. Oblíbené jsou i Veřejné lednice, jejichž mapa se čím dál více zaplňuje. A pokud zrovna ve vlastní lednici nic nemáte a zaskočí vás hlad, využijte skvělou aplikaci Nesnězeno, za zlomek ceny si skrze ni můžete koupit neprodané jídlo z okolních restaurací.

Pavel a Vendula mají za sebou povedenou rekonstrukci kuchyně. Tady se také určitě plýtvat nebude.

Foto: Photo by Heather Ford on Unsplash

Izabela Nováková

Izabela Nováková, Má ráda městskou architekturu a pivo stejně jako osobité lidi a byty.

Žiju vším tvořivým, od designu, módy až po psaní. Baví mě městská architektura, lidské příběhy i jen tak koukat na svět kolem sebe a upíjet u toho své oblíbené pivo. Mám ráda osobité interiéry, které jsou dokonalým odrazem lidí, kteří v nich žijí.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál