Menu

Studentka si v bytě vytvořila hnízdo na spaní

Inspirace 21. 11. 2017
Autor: Klára Beščecová ,

S velkou dávkou originality se do zařizování vlastního domova pustila studentka z Francie. Toužila totiž po tom, aby její ložnice byla vyvýšená nad zemí a působila jako útulné hnízdo. Tohle nezvyklé přání se jí nakonec podařilo realizovat dokonce i v malém jednopokojovém bytě v Paříži.

Stavění hnízda

Na pomoc si při tomhle experimentování raději pozvala architekta Cyrila Rheimse, kterého neobvyklé zadání nevyděsilo, ale spíše potěšilo. Na samotném začátku rekonstrukce, která proběhla v roce 2014, mu mladá majitelka současně se svojí představou předala také klíčky od malé vybydlené garsonky. Když si architekt prohlédl těch 28 m² starého bytu v původní zástavbě, napadlo ho, že by se do jeho zmodernizované verze perfektně hodil vyvýšený box, který by zastal úlohu ložnice a vyvolával by dojem útulného hnízdečka, o němž mladá studentka snila. Funkční integrované boxy už dneska nejsou v moderních interiérech úplně výjimečným prvkem. Designéři pro ně nacházejí uplatnění v podobě pracovních koutků, šatníků, knihoven, kuchyňských koutů nebo jako v tomto případě i míst pro spaní.

Levitující lůžko

Cyril Rheims navrhl pro tento konkrétní prostor speciální dřevěný box, který je 1,5 m široký, 1,6 m vysoký a 2,3 m hluboký. K zadní nosné stěně bytu ho připevnil pomocí železných nosníků, jimiž ho zároveň i vyzdvihl 72 cm nad zem, takže působí, jako by levitoval.

Dobře zvoleným umístěním se architekt vyhnul dalšímu zbytečnému členění už tak malého prostoru. Hodně si dal záležet na tom, aby v místnosti zůstala zachována správná dynamika. „Otevřený box umožnil vytvoření jakéhosi hnízdečka, aniž by narušil otevřenost a volnost okolního prostoru bytu,“ vysvětluje Rheims.

Ložnice a pracovna v jednom boxu

K velké radosti majitelky je vyvýšený box multifunkční. Uvnitř se nachází plnohodnotná ložnice s dvoulůžkem a poličkami na knihy. Díky prodloužené hloubce je také možné využívat okraj boxu, třeba jako improvizovanou pracovnu. Ve zdi pod ním se pak ještě ukrývá úložný prostor.

Minimalismus v ministudiu

Tvar i tmavošedý odstín kombinovaný s bílým povrchem vnějšího pláště boxu odkazují na minimalismus. S ním a s celým laděním interiéru koresponduje i několik lineárních průduchů po stranách boxu. Čisté geometrické linie se totiž opakují v celém studiu od poliček na stěnách po kuchyňské skříňky. A neutrální barvy vévodí i koupelně, kde si majitelka může dopřát příjemnou sprchu v prostorném walk-in sprchovém koutě.

Foto: Hervé Abbadie