Menu

Fotograf bydlí pod mostem

Inspirace 11. 12. 2018
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Britský fotograf si nechal postavit atypický domek s ateliérem na hodně netradičním místě. Na bydlení si totiž vybral lokalitu, která není na první pohled vůbec lákavá. Pozemek si pořídil přímo pod železničním viaduktem na jihu Londýna. Výsledek individuálního projektu byl ale nakonec londýnskou porotou prohlášen za Dům roku.

Jedinečný domov, který vylepšil industriální zónu

Opuštěných a nevyužitých míst v okolí průmyslových staveb, jako jsou třeba právě železniční mosty, bývá ve velkých městech nespočet. I britská metropole je jich plná. Třeba při procházce po londýnském obvodu Southwark narazíte na cihlový viadukt z viktoriánského období a nestačíte se divit. Samotný most vybudovali už v 19. století a není na něm vlastně nic zvláštního. Jenže zhruba o dvě století později pod něj s citem pro původní průmyslový ráz města usadili architekti ze studia Undercurrent Architects naprosto nevídaný dům. Podařilo se jim přitom zastavět maximum prostoru pod mostem a využít i přilehlý pozemek. Pod most, po němž dodnes jezdí vlaky, se vtěsnalo obytné přízemí propojené s  třípatrovou budovou stojící hned vedle viaduktu.

Dá se vůbec bydlet pod funkčním a tedy hlučným viaduktem

Nezvyklý stavební prostor architektům připravil řadu netradičních nástrah. V první řadě museli vyřešit rámus z projíždějících vlaků. Ty okolí mostu zatěžovaly jak výraznou mírou hluku, tak otřesy. Autoři návrhu tento problém řešili pomocí kvalitní akustické izolace. Chybějící denní světlo a stísněný dojem protáhlého interiéru vyvážili vydutým tvarem ocelové fasády, do níž po stranách rozmístili vysoká okna a další velké okno zasadili do střechy.

Příznivce originálních řešení by mohlo zajímat, jak se bydlí v betonových trubkách.

Čítárna v mezipatře

V přízemí se nachází vstup do domu s předsíní. Hlavní obytnou část interiéru představuje atrium, které spojuje poměrně prostorný obývací prostor s kuchyní a jídelnou. Díky vysokým stropům si majitel domu mohl udělat radost a v jednom samostatném mezipatře si zřídit knihovnu s čítárnou.

Do prvního nadzemního patra vede točité schodiště. Na tomto podlaží se nachází pouze druhá ložnice a druhá koupelna se stejným vybavením, jaké má ta v přízemí. Interiér zdobí čistá bílá výmalba doplněná o hřejivou dřevěnou podlahu a transparentní skleněná zábradlí.

Fotograf potřebuje co nejvíc světla

Nejvyšší patro má na dosah ruky prosklenou střechu, takže se sem dostává spousta přirozeného světla. Není proto divu, že si právě sem nechal majitel umístit ateliér a pracovnu.

V Londýně umějík bydlení využívat netradiční prostory. Například bývalou vodní nádrž.

Dům získal architektonické ocenění

Projekt zaměřený na nové využití chátrajících průmyslových oblastí nezůstal bez odezvy. V roce 2013 získal fotografův dům Archway Studios londýnské architektonické ocenění Dům roku. Architekti ho navíc označili za možný prototyp, jakých by na podobných místech v budoucnu mohlo a mělo vznikat mnohem víc.

Foto: Candice Lake

 

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál