Menu

Etno domeček u lesa má jen 14 m², ale žije se v něm dobře

Chytrá řešení 26. 11. 2018
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Ceny nájmů i nemovitostí ve velkých městech šplhají čím dál výš. Proto začíná být pro mladé lidi čím dál zajímavější alternativou bydlení někde mimo drahé lokality. Musejí odsud sice za prací nebo za studiem dojíždět, na druhé straně si ale užívají klid a krásnou přírodu. Jestli vám navíc nevadí trochu skromnější podmínky, bude se vám líbit litevský Etno Hut.

Skromné bydlení v přírodě

Na půli cesty mezi dvěma největšími litevskými městy Vilnius a Kaunas leží méně osídlené území s mnoha lesy, rybníky a rozsáhlým národním parkem. Klidnou oblast kolem městečka Pakalniškés si oblíbili i majitelé této minimalistické novostavby. V těsné blízkosti lesa si tu nejprve pořídili svažitý pozemek, který se jižní stranou otevírá do nádherného údolí. Následně si na něm nechali postavit jednoduchý, malý domeček, ale zato s krásným výhledem.

Žádný rozkládací nábytek

Domek s názvem Etno Hut navrhlo studio Utopium přesně podle přání investorů, kteří od prostoru požadovali, aby zvládl pokrýt obvyklé nároky dvou obyvatel a jejich psa. Práci přitom architektům ještě trochu ztížili. Zdůraznili totiž, že v domku nechtějí žádný rozkládací nábytek ani žebříkové schodiště. Architekti tyto prvky sice často a rádi využívají zvlášť v malometrážních obydlích, ale tady se bez nich nakonec obešli.

Jedna místnost stačí

Etno Hut má jednoduchý pravidelný půdorys. Uvnitř se nachází jeden otevřený prostor, který vyplňují hlavní obytné zóny. Nejvíc prostoru zabírá dvoulůžková postel s vysouvací přistýlkou a protilehlá kuchyňská linka. Mezi nimi stojí krbová kamna, jimiž si majitelé přitápí, a přenosný stolek se dvěma židlemi, které se využívají jak uvnitř domku, tak na venkovní terase. Součástí interiéru je i koupelna se sprchovým koutem, umyvadlem a toaletou.

Úložiště jsou úsporná, ale dobře rozvržená

Nejobjemnějším skladištěm je skříň vedle kuchyňské linky. Další úložiště se nabízejí nad i pod linkou a několik skříněk visí u stropu nad postelí. O hlavní přísun denního světla se stará velké okno orientované na jižní stranu. Jeho zásluhou se majitelé těší nádherným panoramatickým výhledem i dostatečným množstvím přirozeného osvětlení.

Nerušený výhled do údolí

Těsnější prostor se designér rozhodl prosvětlit pomocí bílého nátěru dřevěných latí na stěnách i podlaze. Dřevěný obklad se opakuje i na vnějším plášti domku. Zvenku architekti zvolili výrazně tmavší odstín dřeva. Severní strana domku se totiž nachází až na rozhraní mezi loukou a lesem, takže tmavý nátěr pomáhá jeho optickému splynutí se spodní částí lesa. Etno Hut tak nijak neruší místní krajinu. Příroda je pro majitele domku velmi důležitá. Z její přítomnosti čerpají energii, a proto ji nechtěli příliš zatěžovat svou přítomností ani stavbou. Snažili se proto, aby konstrukční fáze měla jen minimální negativní dopad na blízký les. Stavění nakonec trvalo pouze tři dny a ocelové patky, tvořící základ domu, dokonce nechali do země vsadit ručně.

Foto: Leonas Garbacauskas

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál