Menu

Ze staré stodoly vznikl domov pro celou rodinu

Inspirace 14. 11. 2017
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Příležitostí, jak bydlet ve vlastním, existuje možná víc, než si myslíte. Stačí se jen pozorně dívat kolem sebe a nebát se originálních řešení. Mezi taková se nepochybně řadí i House Moser – energeticky úsporný dům pro mladou rodinu. Stojí v Rakousku na místě, kde byste ještě před rokem narazili jen na starou stodolu.

Stará stodola s novým využitím

Desítky let nepoužívaná stodola stála do roku 2016 opuštěně v jednom tyrolském údolí. Farmář už pro ni neměl žádné využití, a tak se ji rozhodl strhnout. Před definitivním zánikem stavbu v poslední chvíli zachránili Tina Maikl a Rene Moser, kteří jí s pomocí architektonického studia Madritsch + Pfurtscheller vdechli nový život.

Moderní bydlení zachovalo kus historie

Hlavním cílem projektu bylo proměnit původně zemědělské stavení v příjemně obyvatelný domov, aniž by došlo k porušení originální konstrukce. Snaha o zachování charakteru bývalé stodoly z 19. století je v domě evidentní již na první pohled.

Rustikální styl na rakouském venkově

Exteriér stodoly architekti ponechali v téměř nezměněné podobě. Stavba si tak udržela svou přirozenou krásu i rustikální styl. Původní konstrukce je totiž vyrobená z ručně opracovaného jedlového dřeva, z něhož vznikly trámy, sloupy i krov.

Proměnil se hlavně interiér

K několika změnám ale přesto dojít muselo. Pod renovovanou stavbu bylo například nezbytné dodělat pevnější betonové základy. Do prostoru štítového průčelí architekti také přidali výraznější prosklení, díky němuž vniká do interiéru dostatek denního světla. Přestavěný domek se pyšní také dvěma novými vnějšími zdmi, které doplňují dřevěnou konstrukci a zajišťují lepší tepelnou izolaci. O co méně se zasahovalo do vnější podoby domu, o to více si architekti přišli na své uvnitř. Interiér musel podstoupit zásadní změny, ale udržel si přitom respekt vůči původní struktuře stavby.

Dostavěli celé patro

Největší zásah představovalo horizontální rozčlenění prostoru. V domě bylo zkrátka nutné zbudovat celé jedno nadzemní podlaží, což díky výšce stavby nepředstavovalo žádný problém. Nově vzniklé patro navýšilo obytnou plochu domu na příjemných 107 m².

Přízemní část domu patří hlavně kuchyni a jídelně, které od sebe odděluje centrálně umístěné schodiště. To má dvě funkce. Kromě tradiční úlohy spojnice mezi oběma patry obstarává trochu netradičně také teplo pro celý dům. Uvnitř schodiště jsou totiž nainstalována kachlová kamna, která vyhřívají obytný prostor obou pater.

V přízemí se pak nachází ještě technická místnost, koupelna a západně orientovaná zastřešená terasa. První patro je čistě soukromé. Najdete tu hlavní ložnici, dětský pokoj a širokou průchozí místnost s gaučem, která slouží jako společenská zóna.

Foto: Wolfgang Retter

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál