Menu

Designér bydlí i se svou ženou na 35 m²

Inspirace 24. 5. 2017
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Interiéroví designéři se realizacemi svých nápadů obvykle rádi pochlubí. Ne každý z nich si ovšem troufne otevřít dveře vlastního bytu a nechat ostatní, ať nahlédnou do jeho osobního prostoru. Designér Alireza Nemati se toho ale nebojí. Tak račte vstoupit.

_designer1

Kompletní návrh designu malého moskevského bytu, který Alireza obývá společně se svou ženou, je od podlahy po strop jeho vlastním autorským počinem. Rekonstrukci jednopokojového interiéru o velikosti 35 m² stihl provést během loňského roku.

_designer2

Vymyslel si i vlastní nábytek

Už při tvorbě konceptu si dal Alireza, který je zároveň zakladatelem ateliéru Studio Bazi, záležet, aby byl nově navržený interiér pohodlný, otevřený, zalitý denním světlem a vybavený dostatečným množstvím úložných prostor. Dokonce se proto rozhodl navrhnout vlastní nábytkový systém, který z daného prostoru dokáže vytěžit maximum.

_designer3

Unikátní spací box

Hlavním a nejoriginálnějším prvkem celého bytu je spací box ze dřeva. Od něho se odvíjí většina úložišť. Přímo pod zvýšenou ložnicí se ukrývá dostatek prostoru pro velkokapacitní výsuvný systém, složený z komody, šatní skříně a věšáků. Další úložiště jsou schovaná ve schůdcích, které vedou k boxu. Každý schodišťový stupeň je totiž možné vysunout a používat jako objemný šuplík.

_designer4

Sezónní věci, k nimž není nezbytný pravidelný přístup, manželé skladují ve skříňkách u stropu. Perfektně tak využili prostor nad vstupními dveřmi. Jedna z těchto skříněk je navíc příhodně přístupná přímo ze spacího boxu, kde slouží jako polička na knížky a zároveň ukrývá ventilaci.

Úložiště až ke stropu

Alireza o svém novém domově uvažoval jako o celku. Díky tomu se mu podařilo stvořit chytře propojený a univerzální prostor, který je dokonale využitý až po strop, o čemž svědčí různorodé skříňky a poličky prakticky rozmístěné v předsíni, kuchyni, pracovně i v koupelně.

_designer5

Vejde se až 10 hostů

Interiér je také hodně flexibilní. Společenská místnost plynule přechází v jídelnu a kuchyň, na kterou navazuje do niky vsazený pracovní koutek. Manželé si byt vybavili nábytkem, který jim umožňuje pohostit větší společnost. Pohovku je možné snadno posunout a stůl rozložit, takže se k němu bez potíží vejde až deset hostů.

_designer6

Nestárnoucí dřevo v kombinaci s bílou barvou

Designér je velký milovník dřeva. Tento přírodní materiál využil na podlaze, nábytku, poličkách, skříních i na výrobu spacího boxu. Zvolený tmavší odstín perfektně vyvažuje pomocí kontrastu s bílou barvou. Tu aplikoval na celou nábytkovou stěnu v obýváku, ale také na svítidla a další doplňky. Také koupelnu prosvětlil modrobílým orientálním obkladem ve stylu patchwork. Bělostně září i kuchyňská linka, kterou zdobí ručně malované íránské dlaždičky s výrazným vzorem, jež odkazují na původ Alireza a jeho ženy. Pro byt je obrovským přínosem okno, vedle kterého je navíc situovaný vstup na balkon, takže do interiéru proniká hodně přirozeného světla.

Foto: Ilya Ivanov

Design: Studio Bazi 

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál